Vad - Cel mai frumos sat din Transilvania
 
 

La nici jumatate de ora de mers cu masina de la Vad iubitorii de istorie pot vizita una dintre cele mai bine pastrate cetati medievale din Europa:

Cetatea Făgăraşului

Gheorghe Faraon

  

         Oraşul Făgăraş aflat pe malul stâng al Oltuilui, la jumatatea drumului dintre Braşov şi Sibiu, pe DN 1, este situat la o altitudine de 430 m. Ca longitudine estica are meridianul 25ş, ce trece prin partea de est a oraşului. Latitudinea nordica este 45ş,41’, in oraş curge râul Berivoi în direcţia sud-nord, vărsându-se în Olt la numai 400 m de periferia oraşului [1] .

   

         Făgăraşul este aşezat în mijlocul Ţării Făgăraşului. Denumirea de Ţara Făgăraşului este utilizată de majoritatea cercetătorilor istorici pentru această zonă, iar ,,Ţara Oltului” este denumirea populară preluată şi folosită în studii etnografice si geografice [2] .Ţara Făgăraşului ar putea fi delimitată, aproximativ, între următoarele limite: la nord de-a lungul liniei care ar uni localitaţile Hoghiz, Ungra, Ticuş, Cincu, Bruiu; apoi la vest Valea Oltului care, de la Avrig se îndreapta spre sud pâna la Turnu Roşu; la sud: creasta alpină a Munţiilor Făgăraşului, pe linia cumpenei apelor, incluzând deci, în Ţara Făgăraşului întreg versantul nordic al Munţilor Făgăraşului; la est, pe văile Bârsei şi Sebeşului, în continuare, culmea Munţilor Perşani, Valea Bogată-Hoghiz [3] .

 
        Istoria Făgăraşului nu se poate separa de cea a Ţării Făgăraşului, cu care se împleteşte incă de la apariţia lui. Mai mulţi autori au numit “Cetatea Făgăraşului”, Complex feudal fortificat, de aici se remarcă de la început greutatea pe care o întâmpinăm în a stabili o datare şi o încadrare tipologică exactă. În afară de sentimentul de forţă pe care-l degajă, cetatea este amalgam de tipuri